Članek
Tri strokovna mnenja o drekovodu C0
Objavljeno Mar 18, 2023

V zadnjih dnevih sem prejel kar nekaj sporočil, med njimi sem bil še posebej vesel mnenj ljudi iz stroke, ki so si ogledali oddajo Arena - Kanalizacija v kozarcu vode, 13. 3. 2023.

Najprej bom objavil mnenje

št. 1) diplomirani inženir varstva pred požarom

Res velik je premer, ki omogoča marsikatero situacijo!

Zaradi relativno velikega premera cevi in s tem občasno dosti praznega prostora - zraka pomešanega s plini in tudi hlapi - predstavlja takšen kanalizacijski kanal tudi tveganje za nastanek požara oz.nenadnega vzbuha in celo, ob posebnih pogojih, razmer tudi za eksplozijo!

Glede prisotnosti plinov so možni predvsem amonijak, dušikovi oksidi, v nekaterih primerih žveplovodik, žveplov dioksid. Pričakujemo lahko nitrate in sulfite. Koncentracije teh - nič kaj prijetnih - plinov so seveda lahko različne in so pogojene s tisočerimi situacijami.

Glede tekočin gre predvsem za gabljive snovi (prav tako nevarne snovi!!!) in seveda kužne snovi (veliko bakterij), neodgovorni pa v kanalizacijo izlivajo in odmetavajo vse sorte snovi.

V osnovi je mešanica plinov, ki se sproščajo in zlivajo v kanalizacijski sistem gorljiva, tudi lahko hlapljiva - na posameznih mestih, npr.zaradi vlivanja vnetljivih tekočin (lahko kar kalorična!).

Pri razpadu fekalij se sproščal t.i. fekalni plin, ki zaradi izpodrivanja zraka iz praznih prostorov cevi in pri izhodu plina iz cevi v rezevoarje ali na dotočnih mestih (zaradi trenutne ekspanzija plina lahko eksplodira).

Primer: .... po poročanju medijev ... : nekaj po 18. uri, so bili gasilci obveščeni, da se v Šmarci kadi iz kanaizacijskih jaškov, smrdelo pa naj bi tudi po plastiki. Na poziv so se odzvali gasilci PGD Kamnik in Šmarca, ki so pregledali okoli kilometer kanalizacijskih vodov v ulici na Trati in Bistriški ulici v Šmarci, iz katerih se je kadilo in smrdelo po plastiki ter kanalizacijski sistem zalili z dvema cisternama vode.

https://www.kamnik.info/pozar-v-kanalizaciji/

Še primer iz Dalmacije:

V priljubljenem dalmatinskem mestu Trogir je, najverjetneje zaradi plinov v kanalizacijskem omrežju, eksplodiralo. Silna eksplozija je v zrak pognala kar sedem pokrovov kanalizacijskih jaškov, zmanjkalo je tudi elektrike. Na srečo poškodovanih ni bilo.

https://www.24ur.com/novice/tujina/pokrov-kanalizacijskega-jaska-zaradi-eksplozije-poletel-na-balkon-hotela.html

Sledi mnenje

št. 2) rudarski tehnik in dolgoletni strojni nadzornik v rudniku

S tehničnega vidika spoji na ceveh ne morejo držati, že zaradi premera, ker se zemlja premika in je sigurno, da bo iztekalo. Kinete pa tudi ne jamčijo ničesar. Z varstvenega in geološkega vidika je projekt nesprejemljiv. Zaradi dviganja in spuščanja podtalnice lahko pride do geoloških premikov.

Kjerkoli po svetu ljudje z zdravo pametjo ne bi delali tovrstnih posegov na vodovarstvenem območju. To počnejo ljudje, ki imajo slabe namene in jim ni mar za prihodnje rodove.

V vsakem podzemnem objektu in prostorninah se nabira metan (vnetljiv plin) in številni drugi strupeni plini. Eksplozijo lahko povzroči že navadna zaprta kmečka greznica. Ta kanalizacija nima prezračevanja. Od fekalij pa že itak izhajajo strupeni plini. Vsako bebavo opravičevanje tovrstnega projekta je neupravičeno in to nakazuje tudi prava stroka.

Kloriranje pitne vode ni sprejemljivo, povzroča številne bolezni in ni zdravo piti klorirane vode. Obolenja jeter, ledvic, kožne bolezni, nastanek tumorjev ...

Janković nima takta za prebivalstvo, nima takta tudi za naravovarstveno območje. V Srbiji mu tovrstni projekt verjetno ne bi uspel.

št. 3) In sedaj še mnenje ljubljanskega urbanista iz regulačnega programa izpred 100 let, pobrano s Fb:

VODOVOD

Kakor je bila ureditev kanalizacije pogojena po naravi, prav tako je bila po naravi pogojena napeljava mestnega vodovoda oz. črpanje talne vode, vendar s to temeljno razliko, da je bilo slednje očem prikrito. Črpati talno vodo tam, kjer je nje gladina maksimalno pod površino, je bilo več kot smelo dejanje, a se do danes ni pokazala niti ena slaba stran tega smelega podjetja. Zato moramo videti v projektantih in sodelavcih tega podjetja najbolj koristne osebnosti, ki so kdajkoli posegle v življenje našega mesta. Predvsem pa moramo očuvati njihovo delo. Med izdelavo regulačnega programa se je to stališče docela izkristaliziralo v odločitvah:

Ker ni ugotovljeno, da med Savo in talno vodo ni povezave, je nujno prepovedati vsako onesnaževanje Save, saj bi bilo vsako onesnaženje za vodovod usodno. Zato:

  • Preprečiti vsako industrijo od Kranja do Šentjakoba od Savi.

  • V zaščitnem pasu vodovoda preprečiti vsako gradnjo, prekopavanje, spremembo kulture., obstoječa naselja sanirati (greznice, gnojišča, odpadki...).

  • Na podlagi načrta naj se zaščiti potrebno zemljišče in predvsem čim prej kupi, da ostane poljedelsko. Prepove vsaka gradnja. Prepoved mora biti absolutna. Nobenega grmovja, drevja, jam - vse obstoječe zasuti. Zemljišče mora ostati prazno, brez ograj ...

Toliko zaenkrat, vesel bom dodatnih sporočil in mnenj, kot zgornja jih zaradi lažjega sobivanja zlahka objavljam anonimizirano.

#C0kanal #KmetjeprotigradnjikanalaC0 #KanalCO #ljubljana #ZoranJanković #ListaZoranaJankovića #zapitnovodo

Se pravi, da nezakonita gradnja ni edini problem.