Članek
Vprašanja za predsedniške kandidate, 8.10.2017
Objavljeno Oct 08, 2017

Spoštovane kandidatke in kandidati,

na svoje prvo vprašanje (e-naslovi) sem zaenkrat prejel odgovor le od štaba Romane Tomc, sedaj pa imam za vas že naslednja vprašanja. Ko bom pričel prejemati odgovore, bom ustvaril nov blog zapisek in tam objavil vaše odgovore po vrstnem redu, kot so vam ga izžrebali na DVK:

(osvežitev) ODGOVORI SE ŽE ZBIRAJO TU

-----------------------------------------------------------------------------

1. Zgodovina

Kam v zgodovini bi umestili nastanek slovenskega naroda?

2. Rodomor/genocid

Ali ocenjujete, da v Republiki Sloveniji poteka rodomor nad slovenskim narodom? Če da, kaj nameravate v naslednjih petih letih storiti za spremembo?

3. Ustava in zakoni

Kako bi kot Predsednik/Predsednica RS razrešili notranjo napetost med 3. in 90. členom Ustave?
Ali bi podpisali vse zakone ali bi bili pripravljeni tvegati in v določenih primerih kakega zakona morda ne bi podpisali?

3. Politična apatija

Financiranje političnih strank (delitev sredstev po % glasov) in kvorum pri referendumih delujeta v prid vladajočih struktur oziroma manjše udeležbe. Kako bi delovali v smeri večje udeležbe volilcev pri sprejemanju političnih odločitev?

4. Mediji

Tudi v tej kampanji se je pokazalo, da si zasebni mediji pišejo taka pravila, da lahko favorizirajo določene kandidate, javni mediji (soočenje na Planet TV) pa pravil iz 6. člena ZVRK (enakopravnost) celo ne spoštujejo. Ali se nameravate v naslednjih 12-ih dnevih volilne kampanje odpovedali nastopom v medijih, ki kandidatom ne omogočijo enakopravnega nastopa?
Kaj nameravate storiti proti medijskem poneumljanju državljanov?

5. Drugi tir

Ste seznanjeni s pobudo za oceno ustavnosti ZIUGDT? Ali bi moralo po vaši presoji Ustavno sodišče začasno zadržati izvajanje zakona do končne odločitve?

6. Občutek za rezultat

Koliko % glasov volilk in volilcev mislite, da boste dobili v 1. krogu volitev, v nedeljo 22.10.2017.

7. DODATNO VPRAŠANJE

Ali stopate po verzih slovenske himne, napisane na tlakovcih na začetku Čopove ulice v Ljubljani, in ali se vam zdi prav, da na ljubljanskem grajskem stolpu ne plapola slovenska zastava?

-----------------------------------------------------------------------------

V kolikor vam čas dopušča, lahko odgovorite tudi na vprašanja, ki sem jih zastavil že v času zbiranja podpisov. Nekatera se prekrivajo, vsekakor pa nameravam vaše odgovore tudi na ta vprašanja objaviti v posebnem zapisku, v kolikor jih boste seveda poslali.

Vnaprej hvala in lep pozdrav,

Blaž Babič