Članek
Najpomembnejša vprašanja Slovenije, november 2022
Objavljeno Nov 15, 2022

Navedena vprašanja sem postavil 3. novembra 2022 na tw obema predsedniškima kandidatoma, Anžetu Logarju in Nataši Pirc Musar. Do danes nanje ni odgovoril nihče.


Tu so zbrana še enkrat, po vrsti. Seveda še vedno pričakujem tudi odgovore, oblikovana pa so za novoizvoljeno predsednico RS:

1. Koliko energije po izvolitvi nameravate nameniti vprašanju izvedbe Popisa prebivalstva po narodnosti in verski opredelitvi?

2. Ali so po Vašem mnenju volitve in referendumi izpeljani demokratično, ali pa imamo morda težavo pri medijski diskriminaciji političnih strank in kandidatov, kot izhaja iz 6. čl. ZVRK in 12. čl. ZRTVS, z vidika 14. čl. URS?

3. Razumevanje slovenske zgodovine je že prebilo večdesetletne in večstoletne medijske blokade. Se Vam zdi zgod. stroka, ki se vseh 30 let samostojnosti še ni zmogla soočiti z argumentiranimi tezami o slovenskem staroselstvu na teh prostorih - še vredna spoštovanja?

4. Ali podpirate predloge, da se vse sodbe sodišč vseh stopenj (razen zaprtih obravnav, npr. zaradi varovanja zasebnosti otrok) prične objavljati na spletu - da postanejo dostopne vsemu ljudstvu?

5. Ali podpirate predloge, da se prične video in avdio snemati vse sodne obravnave, te posnetke pa omogočiti v pregled vsej javnosti - enako, zaradi izreka v sodbah, ki se glasijo "v imenu ljudstva" ?

6. Še zunanje-politično področje. Ali podpirate članstvo Ukrajine v zvezi NATO? Se vam zdi postavitev NATO vojaških sredstev na vzhodne meje Ukrajine, cca. 500-700 km od Volge nekaj, kar bi morala Rusija sprejeti mirno?

7. Se vam zdi spreminjanje Ustave Republike Slovenije postopek, v katerem bi moralo imeti odločilno in zadnjo besedo ljudstvo, ki ima po 3. členu URS tudi oblast v državi ?

8. Na koliko desetin milijard ocenjujete premoženje, ki ga je globoka država parkirala v tujini, od začetkov udba-ekonomije, ali vsaj od 80-ih let prejšnjega stoletja (po smrti diktatorja) do danes ? Koliko teh sredstev bi lahko RS vrnila nazaj v proračun RS ?

- - - - - - - - - -

Ta vprašanja so bila poslana sedanjemu predsedniku RS Borutu Pahorju, bodoči predsednici RS Nataši Pirc Musar in kandidatu za predsednika RS, Anžetu Logarju.

Morebitni njihovi odgovori bodo objavljeni v komentarjih.