Članek
Ana Karantanska: O Bogu in domovini
Objavljeno Jul 07, 2021

Pred dnevi sem se namenila pisati o Bogu in domovini. Kaj hitro sem ugotovila, da sem zagrizla v obsežno vsebino. Lahko bi se lotila zgodovinskega pregleda, srečevanja slovenstva s staroverstvom in pozneje krščanstvom, ter postopno recepcijo in absorbcijo katolištva v slovenski narodni značaj. Ne bom se trudila pisati "profesionalno", z letnicami, ampak se bom oprla predvsem na zdravo kmečko pamet, ki jo lahko razume preprosti človek. 

Prihajajo negotovi časi, ki bodo terjali drugačne ljudi, drugačne od teh, ki so sedaj na čelu naše družbe. Svetovni mnenjski voditelji in globalistični politiki nam že dolgo obljubljajo Novi svetovni red (New World Order - NWO), katerega zasnutek je produkt peščice najbogatejših bankirjev, ki krojijo usodo našega planeta in katerih predniki so do sedaj financirali ter iz ozadja sprožali večino "revolucij", udarov in prekucij. Po razpoložljivih podatkih svetovnega gospodarskega foruma lahko sklepamo, da Novi svetovni red evropskemu človeku ne bo prinesel svobode, ampak vrnitev v nekaj suženjskega. Za obvladovanje in discipliniranje vse bolj upornega in svojeglavega avtohtonega Evropejca je s strani gospodarjev sveta na na njegovo zemljo načrtovana poselitev afriškega prebivalstva.

Planirano je čipiranje ljudi, financirala se bodo združevanja velikih internacionalnih koncernov, kar vse bo vodilo tudi  v uničenje samostojnega kmeta in malega gospodarstva. Zaradi nasilnega vsiljevanja  multikulturalizma bo ogrožen obstoj evropskih nacionalnih držav, to pa bo povzročilo brisanje identitete evropskih narodov. Če se voditelji nacionalnih držav temu danes (!) ne bodo odločno uprli, smo na pragu staro-novega suženjskega reda bankirjev, imenovanega KOMUNIZEM.

Nekateri so mnenja, da ne potrebujemo cerkvenih praznikov. Pritožujejo se čez Svetega Jurija, Binkošti, Svete rešnje telo, Veliki šmaren, češ, da to praznujejo zgolj še na kmetih. Očitno so naši kmetje še pravi Slovenci, ki dajo nekaj na stare domače običaje. Še za vsakim cerkvenim praznikom se nam bo kolcalo, ker so ti prazniki del naše tradicije ter kulture in če se bomo odpovedali svoji kulturi, nam bodo pravoslavci ali muslimani uvedli svoje praznike, pa bomo imeli praznik Sv. Save in ramadan z bajramom.

Kultura našega prostora je katoliška in katoliški prazniki so nekaj, v kar so verjeli naši predniki. Naši predniki pa so zaslužni za to, kar smo mi danes. Bilo je mnogo odrekanja in preteklo je veliko krvi. Bile so tragedije, trpljenje, ampak naši predniki so zmogli, da smo Slovenci obstali. In zato je vsak naš praznik pomemben. DA VEMO, KDO SMO! Kdor pa je Slovenec in svojo kulturo zanika, ta ne spoštuje niti domovine, niti samega sebe, ker mu je kultura lastnih prednikov tuja.



Vseeno je, kakšno ozadje ima nek cerkven praznik. Ta praznik je obstajal, ko so živeli naši pradedje. Obstajal je takrat, ko smo se borili proti Turkom in takrat, ko smo se borili proti komunizmu. A skupni imenovalec je bil vedno enak. Praznik je bil vedno dan, ko se ustaviš in se zaveš samega sebe ter svoje narodne identitete. Je katoliški dela prost dan, ne pa komunistični ali nacistični.

Slovenci si vse preveč kompliciramo življenje in zapisanih razlag pogosto ne razumemo dobro. Bog ni neka zapisana stvar. Lahko vanj verjameš ali pa ne, a vsak od nas v nekaj verjame in če je Bog res vse, nevede verjameš potem tudi v Boga. In če je Bog ustvaril naravo, je potem Bog tudi narava in, če te Bog res nagovarja, potem te nagovarja vsakič, ko greš v naravo, v hribe, na morje…

Nagovarja te povsod, kjer se sprostiš in postaneš dobre volje ter srečen v srcu. Tega nisem prebrala še v nobeni knjigi, niti Božji ne. Menim, da je smisel vsega, naša lastna interpretacija. Celo Bog nam zapoveduje, naj uporabljamo svojo glavo in poslušamo svoje srce, zato nam je narava dala možgane in iz nas ustvarila to, kar smo. Ljudje. Narava daje določene zapovedi in določene naravne zakone, ki se jih je potrebno držati, če hočemo, da bomo na tem svetu imeli polno življenje. To pa je 10 božjih zapovedi. So pa tudi prve tri zapovedi, ki se tičejo Boga. Zapoved "Spoštuj Gospodov dan" ima ravno tako svoj namen in ni rečeno, da gre za svetopisemsko prispodobo. To je dan, ko se ustaviš, zajameš sapo in se spočiješ ter narediš plane za naprej.

Bog in razlaga sv. Trojice ni samo tista zapisana razlaga. Je neskončna ljubezen, neskončna modrost in neskončna logika. Vse to imamo in zato smo ustvarjeni po Božji podobi. Imamo pa tudi svobodno voljo in odgovornost in to je vsa umetnost. Zapisana religija je navadnim ljudem težko razumljiva in je tudi sama ne razumem. Imam pa rada svojo glavo in svoje misli in tam je marsikaj drugače INTERPRETIRANO. Bog od mene noče nič. Samo, da spoštujem tisto, kar mi je bilo dano. Torej, da spoštujem sebe in druge. Cerkev je s pisno besedo definirala Boga, da z njim straži vernike. A Boga je točno toliko, kot si ga želimo in tisti ne kaznuje. Kaznuje se vsak sam, če ima vest. Bog nam je dal samo "pravila igre". Gre predvsem za naravna pravila. Preko prilik nam je pokazal kaj se zgodi, če prekršimo ta pravila. Če si imamo kaj očitati, potem bomo morali to nositi v sebi in opravičiti.

Krepiti je potrebno ljubezen do lastnega naroda in do njegove kulture, tako bomo  močnejši in odpornejši proti uničevalcem naše identitete. Tudi ko sta dva v zvezi, ju veže ljubezen. V ljubezni se lahko gradi in razvija. In, če ljubezen razpade, izgubita oba, zato, ker sam človek nikoli ne more zgraditi toliko, kot če sta dva. Ko razpade ljubezen, bo enemu še kako manjkala komponenta drugega, manjkala pa bo tudi drugemu. Ljubezen ali pa imeti rad, to ni izmerljivo, lahko jo le uživaš in dojemaš.

Najhujši "verniki" so tisti, ki ne verujejo v Boga in ga ne dojemajo, ker tega mentalno niso sposobni, se pa nanj neprestano zgovarjajo.

Slovenski narod je posvečen Mariji Devici, pravi Cerkev, zato povezovanje slovenskega naroda z Bogom niti ni tuje. Večina avtohtonih Slovencev, ki niso mešani s priseljenci, bi se pri popisu prebivalstva na terenu izrekla za katolike, druga stvar pa je, koliko je dejansko vernih. Ampak, povezovati Boga in narod se mi ne zdi nič napačnega ali bogokletnega. Dejstvo je, da smo Slovenci v večini katoliki in je naša kultura prežeta s katolištvom. Ni srbska, muslimanska ali bošnjaška. Naši predniki so Turke nagnali pod križem. Vsa kulinarika je podrejena katoliškim običajem, ne židovskim, muslimanskim, albanskim… Najbolj priznana hrana so še vedno šunka, pršut, svinjska ribica in ne ćevapi, kebab, burek ali karkoli drugega od vsiljene tujerodne prehrane, ki slovenskemu človeku ni blizu.

Menim, da komunisti in skrajni islamisti gojijo med seboj podobno in zelo napačno religijo. Religijo sovraštva do sočloveka. Že stari ljudje so rekli, da pri komunistih ni Boga. Vsi ostali ter tisti, ki žive od zemlje in svojega dela, pa so še kako povezani z naravo in istočasno z Bogom, ker je Bog narava in ker so odvisni od narave. Sodobni levičarski "filozofi", ki nam jih vsiljujejo mediji, ne dojemajo fundamenta filozofije in življenja! Več je vredna kmečka logika, ki je v tej državi manjka.

Ivan Oman je nekega lepega dne na zaslišanju rekel policistu: "Dečko, mi (kmetje) ti bomo dali kruh in mleko, Partija pa ti ne bo nič dala. Torej glej, da boš na pravi strani." Oman je bil človek naroda, kmet in verjel je v Boga. Star pregovor pravi, da so ženska, narod in Bog edine stvari, pred katerimi pravi moški poklekne, vse ostalo pa je idiotizem.

Narod in Bog sta bila in sta še vedno pri Slovencih z roko v roki!