Članek
Franc Jeza: Skandinavski izvor Slovencev
Objavljeno Jan 22, 2019

Pred vami je objava izredno omejeno-dostopne (beri: cenzurirane) knjige častivrednega Franca Jeze, Štajerca iz Trsta, ki je s svojim delom in trudom navdihnil številne današnje domoljube.

Njegovo delo Nova tlaka slovenskega naroda sem že objavil. Po posvetu s prijateljem Rokom Melinkom sva se odločila, da je čas za objavo tudi - verjetno najbolj - razburljive Jezove knjige z naslovom: Skandinavski izvor Slovencev.

Pomembnost objave te knjige leži že v dejstvu, kako intenzivno je bila zatajevana, oziroma odrivana na stran. Noben narod - pa tudi ne slovenski - si ne more privoščiti ne-vedenja o samem sebi. To preprosto ni združljivo. V kolikor ni zavedanja, tudi ni naroda - in seveda obratno.


							    Misteriji, marec 2017

Narod pomeni zavedanje in zavedanje ohranja narod.

Iz tega izhodišča in v povezavi z mednarodno Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju genocida (2. člen) (ki je vključena v 100. člen KZ - drugi, tretji in četrti odstavek), ter Deklaracijo o pravicah staroselskih ljudstev in še kakšnim diplomskim delom (VARSTVO ČLOVEKOVIH PRAVIC  DOMORODNIH LJUDSTEV V EVROPI, Jana Lasan, diplomsko delo, 2008, Ljubljana), in tudi EU Listino o staroselskih narodnih manjšinah, je torej edina drža ob proučevanju narodove zgodovine - odprtost.

Tudi če se še mariskomu zdi povezava od Slovenije do Skandinavije nekaj fantastičnega, fantazijskega, odbitega, nezamisljivega ali celo popolnoma nemogočega, je vseeno še kako koristno vzeti si čas za tisto, česar v slovenskem narodu doslej ni bilo, torej vsaj ustrezne razprave. Razprava seveda lahko le sledi predhodni preučitvi vsebine. Zato vas vabim, da pregledate knjigo in nato skupaj povežemo in uskladimo dosednje spomine, zapise našega slovenskega naroda.

Spodaj je naslovnica knjige, pred tem pa še povezava do 11 Mb velikega pdf dokumenta:

Skandinavski izvor Slovencev



V dodaten razmislek dajem novejše poročilo o genetskih raziskavah, ki zaznava korenine Slovenstva bolj na severu in zahodu (širitev je bila pa proti vzhodu - verjetno v povezavi s pritiskom Rima do Donave).

Genetic Landscape of Slovenians: Past Admixture and Natural Selection Pattern

Priporočam seveda še Hromnika (predavanje in zapis predavanja (splet, pdf)) in nenazadnje Perdiha (predavanje).

In še skoraj na koncu:



- vir 1: Genetic affinities of Slovenians (Y-DNA-derived)
- vir 2: Panorama narodov na fone Evropы. Vostočnыe y zapadnыe slavjane (seryja II)
- vir 3: Panorama narodov na fone Evropы. Na severe Balkan (seryja IV)


Ter nekaj malega o knjigi v nemščini:
Franc Jeza - Der skandinavische Ursprung der Slowenen


Osti jarej :)