Članek
Vprašanje o udeležbi v protizakonitem soočenju na Planet TV
Objavljeno Oct 04, 2017

Spoštovani predsedniški kandidati in kandidatke,

predstavljajte si, da bi Slovenija na evropskem košarkarskem tekmovanju zmagala s pomočjo goljufivih sodnikov. Verjetno bi jih le malo ob tem čutilo zadovoljstvo. Sedaj pa zamenjajmo sodnike z mediji in si predstavljajte, da bi nekdo izmed Vas zmagal v tekmi za Predsednika/Predsednico Republike Slovenije, pri čemer bi vsi vedeli, da so bili mediji pristranski in še več, da so v volilni kampanji delovali protizakonito in neustavno.

Danes ob 21:15 Vas je sedem od devetih vabljenih na soočenje k podjetju Antenna TV SL, televizijska dejavnost, d.o.o.

Kolofon povezuje Planet TV s podjetjem SiOL d.o.o. (TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o.), odgovorni urednik je namreč ista oseba, Blaž Jarc.

Problem - zakonski in ustavni - je v tem, da sta obe podjetji v lasti državnega podjetja Telekom d.d. O odstotkih lastništva v podjetju Antenna TV SL, d.o.o. se sicer širijo takšne in drugačne govorice, na erar.si in v drugih spletnih bazah podatkov pa konkretnih številk ni zlahka najti. Zato si pomagajmo z novinarskimi članki:

Telekom Slovenije je postal 66-odstotni lastnik družbe Antenna TV SL, ki izdaja televizijski program Planet TV. Do lastništva je Telekom prišel s prevzemom deleža svoje hčerinske družbe TSmedia ter z dokapitalizacijo.

Tudi če bi bilo "državno" oziroma "javno" lastništvo v podjetju Antenna TV SL d.o.o., katero predvaja televizijski program Planet TV, omejeno na "manjšinski javni" delež, bi to še vedno pomenilo, da je država Republika Slovenija v podjetju prisotna z določenim vplivom. Vplivom in temu ustrezno družbeno odgovornostjo. Najmanj, kar bi torej od takih podjetij pričakovali je, da upoštevajo in spoštujejo zakonodajo države, ki je njihov lastnik, predvsem pa Ustavo, ki nalaga prepoved diskriminacije (enakost pred zakonom - 14. člen)!

Volilna zakonodaja je glede predstavljanja kandidatk in kandidatov izredno jasna - terja enakopravnost.

3. odstavek 6. člena ZVRK:

"Izdajatelji drugih tiskanih in elektronskih medijev v neposredni ali posredni večinski javni lasti (RTV SLO, STA, SiOL, Antenna TV SL) morajo ... s pravili iz prvega odstavka tega člena zagotoviti enakopravnost organizatorjem volilne kampanje".

Problem ekipe Planet TV je v tem, da se še vedno dobesedno pretvarjajo, češ da so zasebno podjetje in so temu primerno (1. odstavek 6. člena ZVRK) tudi napisali svoja pravila:

"Televizija Planet TV bo dogajanje, dejavnosti in mnenja pred volitvami predsednika republike spremljala in javnost obveščala v skladu s svojo uredniško politiko ter v skladu z novinarskimi standardi in etiko. Dogajanje, dejavnosti in mnenja, povezana z volitvami, bomo javnosti predstavljali objektivno in uravnoteženo."

Spoštovani, uravnoteženost se ugotavlja naknadno (post-festum), enakopravnost mora biti znana vnaprej. To je tudi bistvo pravne države - predvidljivost, jasna pravila za naprej!

Še vedno smo na začetku predsedniške tekme. Vsak od kandidatov ima - v povprečju - izhodiščnih 11% potencialnih glasov. Ali boste s svojimi dejanji pokazali javnosti, da ste za svoje "boljše delovno mesto" pripravljeni že sedaj, v volilni kampanji, žrtvovati kandidate, ki vsaj računsko predstavljajo 22% vseh volilk in volilcev?

Časa za pravilno odločitev je malo, vendar sem sam na to - kolikor sem mogel - sam ali v navezi jasno opozarjal že vsaj od "družinskega zakonika", decembra 2015.

To obvestilo bo poslano medijem, predvsem pa kot napoved morebitne kršitve volilne in medijske zakonodaje na dva inšpektorata (MNZ in MK), pa tudi na Tožilstvo, ki od leta 2015 svoje naloge ni opravilo.

Lep pozdrav,

Blaž Babič, Ljubljana

----------------------------------------

Nekaj pomembnih povezav:

- Andrej Šiško o kazenski ovadbi zaradi soočenja na RTV
- Ovadba zoper novinarke TV SLO, december 2015
- Pritožba na ESČP - kršitve 6. člena Konvencije in 3. člena Protokola
- RTV SLO ponovno krši volilno zakonodajo (3. odstavek 6. člena ZVRK)
- RTV SLO, STA in Siol kršijo ZVRK => referendum o 2. tiru je neustaven
- ZIUGDT mora pasti
- Pobuda za oceno ustavnosti ZIUGDT
- Kandidatov je devet, državno/javno podjetje je TV Planet

http://www.topnews.si/2017/10/05/soocenje-predsedniskih-kandidatov-na-planet-tv-diletantizem-in-egotrip-slovenskih-mainstreem-medijev-ki-jim-ni-jasno-kaj-je-sploh-soocenje/

http://www.slovenec.org/2017/10/05/planet-tv-z-izlocanjem-predsedniskih-kandidatov-igra-boga-javnost-ogorcena/#comment-12211

https://www.domovina.je/po-prvem-tv-soocenju-ne-predsedniskih7-temvec-predsedniskih61/

Spoštovani! Pisarna varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev je prejela vaše sporočilo. Obveščamo vas, da je varuhinja notranji avtonomni institut Radiotelevizije Slovenija in da obravnava programske vsebine, ki so bile objavljene v programih Radiotelevizije Slovenija. V skladu s Pravilnikom o delovanju varuha pravic gledalcev in poslušalcev, varuhinja vašega sporočila ne bo obravnavala. Lepo vas pozdravljamo, Anja Nab Huš Pisarna varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija 1 475 4700 www.rtvslo.si/varuh

-------- Forwarded Message -------- Subject: Re: Vprašanje o udeležbi v protizakonitem soočenju na Planet TV Date: Wed, 4 Oct 2017 14:03:06 +0200 From: gp.irskm@gov.si Reply-To: gp.irskm@gov.si To: Blaž Babič Spoštovani, prejeli smo vašo prijavo na katero vam bomo odgovorili oziroma vzeli v obravnavo v najkrajšem možnem času. Lep pozdrav, Inšpektorat RS za kulturo in medije